top of page

El Niu de la Sorellona

WhatsApp Image 2024-01-15 at 13.49.23.jpg

El Niu de la Sorellona neix per a donar continuïtat al lleure naturalista durant el curs a la ciutat de Girona. Hem dissenyat una programa d'activitats, que es faran un dissabte al mes durant el matí, on els infants i joves, amb l'acompanyament dels monitors i monitores, descobrirem els diferents espais de la ciutat amb una mirada naturalista.

​

Agafeu l'agenda i els llapis! aquí teniu la nostra proposta:

 

Logo _ color _ el niu de la sorellona (1).png

PROGRAMACIÓ ACTIVITATS  2024-2025

Cal dur l'esmorzar, aigua, roba còmode i calçat adequat a les activitats.

​

21 de setembre: Teixim el niu

En la primera trobada ens coneixerem i connectarem els fils dels i les participants amb l’entorn. A través d’activitats de coneixença podrem fer vincles i cohesió de grup.

El matí s’estructurarà en dues parts, la primera part servirà al grup per conèixer els seus membres i així crear vincles que els serviran de base per a la resta de curs.

La segona part de la matinal la destinarem a descobrir la devesa, i parlarem dels seus habitants i quins hi tenen un refugi o niu.

​

26 d'octubre: Descobrim el blau de les hortes

Anem a descobrir els diferents blaus que trobem a la ciutat de Girona, per aquets motiu anirem a visitar els voltants de les hortes de Santa Eugenia on hi trobem regs, el riu Ter i basses, anirem a descobrir que s’amaga a dins de cada un dels diferents Blaus.

Els infants i joves faran una descoberta dels diferents espais aquàtics que trobem a les hortes de Santa Eugènia, observant les diferències entre els diferents ambients, descobrint la fauna aquàtica i altres visitants d’aquests espais.

​

30 de novembre: Els colors de la tardor

Farem una excursió a la Vall de Sant Daniel per contemplar com canvien els colors dels arbres caducs. Farem una paleta de colors a través dels elements que anem trobant i els aplicarem en la creació d’art efímer.

La primera part del matí la destinarem a fer un passeig mentre ens fixem en les formes i colors de les fulles, les anirem recol·lectant i posant en cistells. Al final de l’excursió, amb les fulles que haurem recol·lectat i altres elements com pedres i branques crearem land-art.

​

14 de desembre: Qui ens visita a l'hivern?

Visitarem les ribes del riu Ter i observarem les diferents espècies hivernants, mentre col·laborem amb projectes de ciència ciutadana, com és el cens d’aus hivernants.

A través del joc i l’observació treballarem les aus hivernants, descobrirem que alguns animals emprenen llargs viatges migratoris, aprendrem d’on venen, de què s’alimenten i de ben segur que moltes coses més!

​

18 de gener: fem caixes niu

A l’hivern és una molt bona època per a la col·locació de caixes niu i menjadores. Per aquest motiu, construirem de manera cooperativa i col·locarem caixes niu per a que siguin ocupades a la primavera, i també construirem i col·locarem menjadores per ajudar a les aus a trobar aliment.

Els infants i joves construiran en equip les menjadores i caixes niu, d’aquesta manera reforçarem el treball en equip, les relacions interpersonals i desenvoluparem l’empatia.

​

22 de febrer: com viuen els animals?

Tot fent una passejada pel Calvari, a través dels rastres podrem posar-nos en la pell de la fauna de la nostra ciutat i descobrir com viuen, de què s’alimenten i relacionen amb el medi.

Mitjançant l’observació i el joc els infants i joves podran descobrir de quines diferents maneres la fauna es refugia i treballarem quina és aquesta fauna.

​

29 de març: biogimcana a les places

Preparats, llestos, ja! Els i les participants faran transsectes per descobrir la biodiversitat urbana de Girona. Qui trobarà més espècies?

Els i les participants, acompanyats pels monitor/es, faran una gimcana per la ciutat de Girona descobrint la gran biodiversitat que amaga! Utilitzarem eines de ciència ciutadana per a registrar els descobriments que farem durant el matí.

​

26 d'abril: fem de remeieres

Traurem la pols als cistells i anirem a recol·lectar plantes remeieres i comestibles. Farem un ungüent per a les picades de mosquit, amb les plantes que haurem recol·lectat, oli i cera d’abelles.

Els participants podran descobrir el món de les plantes remeieres i comestibles, moltes d’elles són adventícies i ruderals (“males herbes”). Aprendrem de retruc, que moltes vegades els prejudicis ens poden donar una informació equivocada i les idees preconcebudes ens poden allunyar de descobrir grans coses.

​

24 de maig: donem la benvinguda a la primavera

Farem una visita a les caixes niu que haurem col·locat durant el mes gener per descobrir si han estat ocupades i quina espècie ha fet niu.

D’aquesta manera, volem tancar el cercle, avaluant si la feina que haurem fet a l’hivern es veu recompensada. Descobrirem les espècies que nidifiquen a la nostra ciutat.

Sentirem els polls?

​

21 de juny (sortida d'un dia): sortida sorpresa*

Només us direm que prepareu les xancletes i el banyador, aquesta sortida serà sorpresa!

​

​​*Cal portar dinar de carmanyola o entrepà

Projecte finançat per:           

Baner Logo Gironat color_WEB.jpg
bottom of page